18 MART ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİ

18 MART ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİ

Çanakkale Deniz Zaferi'mizin 105. yıl donümü.

18.03.2020 385

      18 Mart 1915'te Çanakkale'de yaşananlar, akılla idrak edilemeyecek kadar yüksek,gözle görülüp inanılamayacak kadar olağan üstüdür. Mağrur ve bir o kadar kendinden emin olan birleşik armada,sahip oldukları büyük ateş gücüyle zaferlerinden gayet emindiler.Proje mimarı Çörçil" Boğazda gemilerinin görünmesinin bile Osmanlı'nın savaştan çekilmesine yeteceğini" düşünüyordu.Fakat 18 Mart 1915'te yaşananlar işlerin çörçilin planladığı gibi gitmediğini  çok acı bir şekilde göstermiştir. Yenilmez sanılan armadalarının nasıl kuyruğunu sıkıştırıp kaçtığını ve büyük bir bozguna uğradıklarını görmüşler ve  "ÇANAKKALE'NİN GEÇİLMEZ" olduğunu anlamışlardır.

      Çanakkale Deniz Zaferimizin kazanılmasında tabyalarımızı onartıp, ateş güçlerini arttıran başta Sultan Hamit Han olmak üzere, Müstahkem Mevki komutanı Cevat Paşa, Selahattin Adil Bey,mayın grup komutanı Binbaşı Hafız Nazmi Bey,Nusrat Mayın Gemisi komutanı Tophaneli Yüzbaşı Hakkı Bey, Seyit Onbaşı ve adlarını sayamadığımız  bütün komutan ve askerimizi büyük bir minnet ve rahmetle anıyoruz.

      Boğazdan donanma ile Çanakkale'yi geçemeyeceğini anlayan ingilizler 25 Nisan 1918'de kara savaşlarını başlattılar.Çanakkale savunması görevi verilen 5. Ordu komutanı Alman Limon von Sanders, cephedeki biçok komutanların muhalefetine rağmen ,düşman taaruzuınun Saroz Körfezi üzerinden yapılacağını ve düşmanın kıyı sahil şeridinin içinde karşılanması gerektğiğini düşünerek savunma planlarını ona göre hazırlamıştır. 25 Nisan 1915'te düşman ilk çıkış hareketini Gelibolu Yarımadasının en uç kısmı olan Seddülbahir'den yapmıştır.Düşmanı ilk karşılayan kuvvet ise savunma planları gereği kıyı şeridini zayıf gözetleme postaları şeklinde savunan Albay Halil Sami Bey komutasındaki 9. Tümen akerleri olmuştur.Bu düşman çıkarma kuvetlerine göre mukayese edilemez kıyı savunma birliklerimiz, düşmanın bu çıkışını büyük bir kahramanlıkla karşılamış,kanlarının son damlasına kadar yerlerini terk etmemişlerdir. Düşmanın 5 çıkarma bölgesinden biri olan Ertuğrul Koyunu 3000 düşman kuvvetine karşı 67 askeri ile 10 saat savunarak bir destan yazan Ezineli Yahya Çavuş ve askerleri  ve bunun gibi adlarını sayamayacağımız nice kahramanlarımızın sayesinde düşmanın planları bozulmuştur.Yine almış olduğu büyük inisiyatifle emrindeki 5. Ordunun biricik ihtiyat kuvvetlerinden 57. Alayı çıkarma bölgesine doğru harekete geçirerek, düşmanın ilerleyişini durduran ve savaşın gidişatını değiştiren Yarbay Mustafa Kemal ve silah arkadaşları,göstermiş oldukları kahramanlıklarla düşmanın bütün harekat planlarını boşa çıkarmışlardır. 

       Yaklaşık 8 ay süren Çanakakle kara savaşları askerimizin göstermiş olduğu büyük kahramanlık ve Allah'ın inayeti ile Büyük bir Zaferle neticelenmiştir.Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un Çanakkale Şehitlerine itafen yazmış olduğu şiirinde belirttiği gibi.(Şiir için aşağıdaki linki tıklayınız.)meb_iys_dosyalar/22/05/717379/dosyalar/2020_03/18130313_CANAKKALE_YEHYTLERYNE.docx

      Çanakkale Savaşında ,Kurtuluş Savaşı'mızda ve yaşadığımız bu toprakların yurt edilmesinde hayatlarını seve seve veren  Aziz Şehitlerimizi ve Gazilerimizi büyük bir  minnet ve rahmetle yad ediyoruz. Allah cümlesinden razı olsun. 

                                                                                                                                                                                                                                                                 

18-03-202018-03-202018-03-202018-03-202018-03-2020

meb_iys_dosyalar/22/05/717379/dosyalar/2020_03/18130048_CANAKKALE_DENYZ_ZAFERY.docx