ATIK PİL TOPLAMA KAMPANYASI

ATIK PİL TOPLAMA KAMPANYASI

Atık Pil Nedir ve Neden Toplanmalıdır?

Kullanım ömrünü tamamlamış, son tüketim tarihi gelmiş veya uğramış olduğu fiziksel hasar sonucu kullanılmayacak duruma gelmiş pillere "Atık Pil" denir.

Pil üretimi yapılmayan ülkemizde ihtiyacımız olan tüm piller ithalat yolu ile karşılanmaktadır. İthalat yolu ile ülkemize gelen piller gümrük aşamasında kontrollerden geçmekte ve içerisindeki kimyasal maddeler (cıva, kurşun ve kadmiyum) "Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği"nde belirlenmiş oranlardan yüksek olması durumunda ithalata izin verilmemektedir.

Ancak ithalat yolu ile ülkemize gelen piller içerisinde ağır metal olan cıva eser miktarda, hatta büyük çoğunluğunda hiç bulunmamaktadır. Kadmiyum maddesi ise kullanıldığı tür itibariyle yaklaşık %2-3 civarında pazar payına sahiptir. Böylece pil üreticileri, kullandıkları yeni teknolojilerle hem daha çok fayda yaratmakta, hem de ağır metallerin kullanmayarak çevre için daha dost üretim gerçekleştirmektedir. Ancak yine de pillerin içerisindeki karbon, çinko, demir, mangan, nikel, lityum, kobalt, kadmiyum, bakır, alüminyum vb kimyasal maddelerin çevremizi ve doğamızı kirletmemesi için çevreye veya çöpe atmamalıyız, toprağa gömmemeliyiz; akarsulara, göllere, denizlere atmamalıyız ve yakmamalıyız.

Atık pillerin içerisindeki çeşitli kimyasal maddeler vahşi çöp depolama alanlarından sulama sularına ve toprağa karışarak çevre kirliliği yaratabilir. Hem bu nedenle hem de atık pillerin geri kazanımı yoluyla doğal kaynakların verimli kullanımını artırmak için evlerinizde, iş yerlerinizde biriktirdiğiniz atık pilleri poşette, karton kutu ya da kavanozlarda biriktirerek süpermarketlerde, okullarda, muhtarlıklarda, belediyelerin belirlediği toplama merkezlerinde bulunan atık pil kutularına atmalı veya pilimizi satın aldığımız satış noktasına geri götürmeliyiz.

Lityum İyon Silindirik Pil Üretim Tesisi

 

ASPİLSAN Enerji, Türkiye'de pil ve batarya teknolojisinde milli bir teknolojinin oluşturulması ve sektöre yön veren bir konuma gelme amacı ile 2017 yılından itibaren Ar-Ge faaliyetlerine başlamıştır. Özellikle henüz ülkemizde üretimi yapılmayan Li-iyon pil hücresi üretimi konusunda öncü olmak, pil hücresi malzemesi geliştirmek, pil tasarımı ve hammaddelerin yerlileştirilmesi konusunda ülke içi bir ekosistem oluşturmak için ilk adım olan Türkiye'nin ilk Lityum İyon Silindirik Pil Üretim Tesisi'ni kurma çalışmalarına başlamıştır. Üretilecek hücre; Li-NMC/grafit kimyasında, 18650 tipinde, 2800 mAh kapasitede, 3,6V gerilime sahip olacaktır.

Kayseri Mimar Sinan Organize Sanayi Bölgesi'nde 25.000 m2 kapalı alana sahip olan tesis, idare binası olan A-Blok, pil ve batarya üretim hatlarının bulunduğunu B-Blok ve 7600 m2 rezerv alana sahip olan C-Blok olmak üzere üç binadan oluşmaktadır. Rezerv alanın müteakip yatırımlar için kullanılması planlanmıştır. 02 Ekim 2020 tarihinde temeli atılan tesisin Aralık 2021 itibari ile inşaatı tamamlanacaktır. Pil Üretim Tesisi; pil üretim sürecinde çok kritik olan kuru oda sistemi, Türkiye'deki tüm kuru oda alanın toplamından daha fazla alana (2010 m2) sahip olacaktır. Makine, ekipman ve yardımcı sistemlerin üretici tesislerinde Eylül 2021 ayında fabrika kabul testleri başarılı bir şekilde tamamlanmıştır.

Makine sistemlerinin kurulumunun Ocak 2022 ayı sonuna kadar tamamlanması, devreye alma ve deneme üretimini müteakip Nisan 2022 ayında optimizasyonun gerçekleştirilip seri üretimin başlatılması planlanmıştır.

   

26.11.2021 539

26-11-2021