REHBERLİK SERVİSİ EĞİTİMLERİ

REHBERLİK SERVİSİ EĞİTİMLERİ

Rehberlik servisimiz öğrenci ve velilerimizin karne kaygıları ve bakış açılarının nasıl olması gerektiği ile ilgili bir çalışma yaptı.Rehber öğretmenimize teşekkür ediyoruz.

21.06.2021 841

KARNEYE DAİR

 

Pandeminin gölgesinde bir eğitim-öğretim döneminin daha sonuna geldik. Değerli veliler; sizler öğrencilerimizin karnelerini 18 Haziran itibariyle e-okuldan görebiliyorsunuz; okul 2 Temmuz 'a kadar açık.  

Zor bir süreçten geçiyoruz ve bu süreç en çok da çocuklara zor. Bunu fark ettiğinizi söylemek, bu süreci yönetmeye dair olan çabasını takdir ederek söze başlamak, bu zor dönemde onun yanında olduğunuzu hissettirecek ve ona iyi gelecektir. 

Sonuç ne olursa olsun velilerin unutmaması gereken şey; çocuklarımız bizim en değerli varlıklarımız. Her koşulda onların yanında olmalı, onları anlamaya çalışmalı ve ortada bir başarı eksikliği varsa buna birlikte çözüm yolları aramalıyız.

Üslubunuza dikkat edin

Çocuğunuzla başarı düşüklüğünü konuşurken üslubunuza, seçtiğiniz kelimelere dikkat edin. Kesinlikle yüksek bir ses tonu kullanmayın, sevgi dolu ve onu anlamaya çalışan bir üslup içinde olun. Asla onlarla alay edici, onları incitici, aşağılayıcı bir şekilde konuşmayın. Sözel ve fiziksel şiddetten kaçının!

Etiketleme yapmaktan kaçının
 
"Tembelsin", "başarısızsın" ya da "zekisin ama çalışmıyorsun" gibi etiketler çocuğunuzun da kendisini bu şekilde kabul etmesine ve bir şeyler için çabalamamasına sebep olabilir. Bunun yerine "ne kadar çabaladığını görüyorum ve bunu takdir ediyorum" şeklinde konuşmalar çocuğunuzun kendisine inanmasını ve enerjisini yükseltmesini sağlayacaktır.

Kıyaslama yapmayın
 
Her çocuk anne ve babası için özel ve biricik olmak ister; kıyaslama çocuğun kendisini yetersiz hissetmesine ve motivasyonunun  kırılmasına sebep olabilir.

Kendinizi sorgulayın

Eğer ortada bir başarısızlık varsa bu sadece çocuğa ait bir başarısızlık değil şüphesiz. Eğitim öğretim dönemi boyunca çocuğunuzun okul durumunu yakından gözlemlediniz mi? Desteğe ve yardıma ihtiyaç duyduğu her noktada yanında olup yol gösterdiniz mi? Çözüm yolları arayıp yardımcı oldunuz mu?

Ödülde aşırıya kaçmayın

 Nasıl ki kötü karne getiren çocuğa fiziksel ve psikolojik şiddet uygulamamak gerekiyorsa, başarılı bir karne getiren çocuğa da abartılı övgüde bulunmamalı, pahalı ödüllerden kaçınmalısınız. Çocuk her şeyden önce kendisi ve geleceği için çalışıp başarılı olması gerektiğinin bilincinde olmalıdır.

Kendinizden örnek verin
 
Geçmişte yaşadığınız benzer olumsuzluklardan söz edin; çocuklar bazen yaşadıkları olumsuzlukların sadece kendi başlarına geldiğini ve bu konuda yapayalnız olduklarını düşünebilirler. Sizin de benzer konularda zorlandığınızı aynı süreçlerden geçtiğinizi duymak ona yalnız olmadığını hissettirecek.

''Biz senin her zaman yanındayız' gibi güven verici sözlerle konuşmak   hem size hem de çocuğunuza iyi geleceği gibi zorluklarla tek başına savaşmadığını, ailesinin desteğinin her zaman bir adım gerisinde olduğunu hissettirecektir.

REHBERLİK SERVİSİ